Mini Labo Delacroix  
   

INICI > L'ARTISTA ROMÀNTIC > ELS AMICS DE DELACROIX

Els amics de Delacroix
Molts dels artistes i intel·lectuals romàntics eren amics de Delacroix. Músics, escriptors, pintors freqüentaven el seu estudi o els mateixos ambients de París, i compartien gustos i temes per a les seves obres.

Imagineu-vos Chopin assegut al piano i la seva amant, George Sand, que llegeix el seu últim conte mentre Delacroix pensa en un esbós per a la propera pintura... Us presentem una selecció d'obres d'aquests creadors i també d'autors anteriors que els agradaven especialment.

Mireu, escolteu, llegiu... i seleccioneu les obres que us semblen fetes l'una per a l'altra… la música que escoltaríeu amb aquella pintura, o el poema que us evoca aquella imatge. Deixeu-vos portar pels sentits i descobrireu l'ambient que es respirava a l'estudi de Delacroix.

I és que, com deia Baudelaire, "El Romanticisme no rau precisament en l'elecció dels temes ni en la veritat exacta, sinó en la manera de sentir." (Crítiques al Saló de 1846)
Théodore Géricault
Pintor, mestre i amic de Delacroix, representa amb ell els moderns pintors francesos del segle xix. És autor d'un dels quadres més representatius del Romanticisme, El rai de la Medusa, per al qual Delacroix va fer de model.

Durant la seva curta vida va rebutjar els grans encàrrecs oficials i es va dedicar a temes d'actualitat que va convertir en fets heroics, i també als inquietants retrats de bojos.


Charles Baudelaire
Escriptor i intel·lectual polèmic. Va representar la modernitat oposant-se a la tradició acadèmica. Va ser ell qui en les seves crítiques d'art va definir Delacroix com "l'artista romàntic per excel·lència":

"Aleshores, què és això misteriós que Delacroix, per a glòria del nostre segle, ha traduït millor que ningú? És l'invisible, és l'impalpable, és el somni, són els nervis, és l'ànima; i ho ha fet […] sense més mitjans que el contorn i el color; ho ha fet millor que ningú." ("L'obra i la vida d'Eugène Delacroix", article de 1863)


Fryderyk Chopin
Va ser amic íntim de Delacroix, amb el qual va compartir llargues converses sobre música i pintura. Delacroix explica als seus diaris com gràcies a Chopin va anar canviant els seus gustos musicals i apreciant cada vegada més la música d'autors com Beethoven.

Considerat un renovador, va tenir gran èxit durant la seva vida i encara avui les seves peces es consideren entre les més belles de la història de la música per a piano. Va mantenir una relació amorosa amb l'escriptora George Sand que els va convertir en el paradigma de l'amor romàntic.
George Sand
Aquesta escriptora francesa va ser una dona excèntrica i valenta per la seva època: tenia el costum d'aparèixer vestida d'home i fumar en els ambients intel·lectuals parisencs, per la qual cosa la van considerar "la primera dandi".

Va escriure, entre altres novel·les, Indiana, Consuelo i Un hivern a Mallorca, que narra la seva relació amorosa amb Chopin, a través del qual va conèixer Delacroix.


Victor Hugo
Va ser autor de novel·les i obres de teatre, algunes tan cèlebres avui com Els miserables i Nostra Senyora de París (coneguda també com El geperut de Notre Dame). Però també va escriure poemes i discursos polítics que li van costar vint anys d'exili durant el Segon Imperi.

Es creu que La Llibertat guiant el poble de Delacroix va servir d'inspiració per a un dels personatges d'Els miserables.COMENÇAR ACTIVITAT
THÉODORE GÉRICAULT
THÉODORE GÉRICAULT
CHARLES BAUDELAIRE
CHARLES BAUDELAIRE
 
Obra Social "la Caixa"
    Crèdits