ÀNIMA
HISTÒRIES AMB ÀNIMA

Salut visual sense fronteres

El programa CaixaImpulse suposa “l’empenta definitiva” a 20 projectes de recerca en àmbits com la salut amb la finalitat de trobar la solució a algunes de les grans preguntes que ens fem. Per exemple, com es rebaixen les llistes d’espera en una especialitat com l’oftalmologia, on un 30 % dels afectats de retinopatia diabètica no es pot sotmetre a un examen? Per combatre carències com aquestes, els doctors Florencio González i Luis Castillón, de l’Hospital San Juan de Dios d’El Aljarafe, han ideat el seu retinoscopi obert, un dispositiu de baix cost que, per mitjà d’una foto feta amb el mòbil, permet “el diagnòstic precoç”, cosa que evita les llistes d’espera i “accelera el tractament per evitar la ceguesa”.


Florencio gonzález
Doctor del Servei de Cures Crítiques i Urgències de l’Hospital San Juan de Dios de Sevilla.
“Volem universalitzar el diagnòstic precoç i accelerar el tractament de la ceguesa”
“Les noves tecnologies són la base de la medicina actual i ens permetran fer que el pacient en sigui el beneficiat“

Les carències en les eines exploratòries oculars en l’atenció primària van empènyer el doctor González a dissenyar el 2013 un dispositiu que tingués la capacitat “d’arribar a tota la gent que el pugui necessitar” a un cost molt inferior al dels retinògrafs digitals que acostumen a utilitzar-se i col·lapsar-se als ambulatoris i centres d’urgències. “Amb el nostre retinoscopi obert, qualsevol smartphone pot ser utilitzat per explorar el malalt”. D’aquesta manera, pacients de tot el món podran enviar una foto de l’ull i obtenir un diagnòstic instantani. Després d’uns inicis “lents i complexos”, van arribar les primers fites i reconeixements, com el de la Fundació Bancària “la Caixa”, que els permetrà continuar aprenent i capacitant-se, no sense abans complir uns objectius durant el període de desenvolupament: “Amb CaixaImpulse tenim un assessorament i una supervisió que, esperem, ens permetrà ser una realitat de mercat el 2020 quan conclogui el programa”.


Luis Castillón
Cap d’Oftalmologia de l’Hospital San Juan de Dios de Sevilla.

“El retinoscopi obert es podrà utilitzar a tot el món gràcies a CaixaImpulse”
“L’objectiu és reduir la ceguesa gràcies a un invent que es pot utilitzar amb un mòbil que tens a la butxaca“

Un dia, Florencio González es va presentar a la consulta de Luis Castillón amb “un invent” amb el qual pretenia posar fi a dos dels seus problemes més freqüents: les dificultats per fer exploracions completes del fons de l’ull i “l’embut “ de les llistes d’espera per derivar els pacients a l’especialista. Només cinc anys després, el retinoscopi obert és gairebé una realitat després de diversos ajustos i estudis preliminars. Amb el suport de la Fundació Bancària ”la Caixa”, aquest dispositiu “es podrà utilitzar ara a tot el món”, no sense que abans superi unes “vicissituds” com “requisits legals i de mercat, patents, regulació…”. Perquè això es faci realitat “cal que fem unes passes de manera inexorable. Això és el que ens ha ensenyat CaixaImpulse”. El primer pas és aconseguir la marca CE “per vendre la nostra eina en el mercat europeu i fer una validació científica que demostri que pot funcionar en qualsevol lloc del món. Una vegada tinguem això, ja es podrà fabricar l’aparell”.