Instants

seguimosponiendoelalma.com

ANIMALS I FARAONS De setembre de 2015 a gener de 2016
El regne animal a l'antic egipte

UN VIATGE AL COR MES ANIMAL DE L'ANTIC EGIPTE Van adoptar el gos i el gat, per la seva utilitat, el mico, per la seva capacitat de divertir i al cavall li van reservar un lloc d’honor. A l’antic Egipte els animals van saber guanyar-se l’afecte dels seus amos, que amb freqüència els van atribuir emocions i reaccions humanes.

Animals i faraons. El regne animal a l'antic egipte

Les formes animals que van proliferar en l’art de l’antic Egipte no van sorgir del no-res: són fruit d’una observació minuciosa i incansable de l’entorn. Les característiques de comportament d’una espècie o una altra van dur els egipcis a considerar que alguns animals eren entitats portadores de significat.

Procedents del Museu del Louvre, l’Obra Social ”la Caixa” t’ofereix un recorregut per l’antic Egipte i la seva fauna animal a través de més de 400 peces. Esfinxs, grans estàtues, pintures, cofres, amulets i mòmies. Una mostra sobre l’omnipresència del món animal en la cultura dels antics egipcis, en què van constituir un pilar del pensament religiós i una font infinita d’inspiració artística.

UNA AVENTURA FARAÒNICA

Tanca l’exposició un grup estatuari que mostra els babuïns que formaven part de la base de l’obelisc del temple de Luxor, situat al cor de l’antiga ciutat de Tebes, consagrat al déu Amon. Una peça colossal de granit rosa de més de cinc tones.

Altres peces de grans dimensions són les estàtues esfinx reial amb el nom d’Acoris; una escultura tallada en l’època de l’Imperi Nou d’Egipte que té gravat el nom de Jenemmaatra-Hakor, o Acoris, el faraó més important de la dinastia XXIX d’Egipte.

MÒMIES, TAÜTS I RELIQUIARIS

Trobaràs catorze mòmies de diferents animals que es van sepultar en necròpolis específiques: ibis, falcons, gats, gossos, peixos, cocodrils, serps, musaranyes i icnèumons feien de mitjà d’interlocució entre els déus i els fidels.

Aprofitant l’última tecnologia, s’han fet escàners a les mòmies amb l’objectiu de poder-les manipular com ho farien arqueozoòlegs i egiptozoòlegs experts.

L’escàner permet comprovar si realment hi ha restes animals dins de la mòmia, ja que, en alguns casos, només contenen matèria tèxtil sense cap resta animal. D’aquesta manera, les noves tecnologies ens permeten identificar espècimens de l’època, i fins i tot determinar l’edat de l’individu i investigar l’existència d’indicis d’alguna malaltia.

Un recorregut estructurat en nou seccions ordenades de manera lògica: des de la simple percepció material de criatures reals en el seu medi natural fins a la transposició de les seves múltiples figures al llenguatge codificat del pensament egipci, ja sigui en l’àmbit religiós, funerari o polític.

EL MÍSTIC MÓN DELS DÉUS I ELS ANIMALS

L’objectiu de l’exposició és reconstruir la relació que es va establir entre els homes i els animals, la natura i la cultura a l’antic Egipte, des de l’admiració i el temor fins a les construccions simbòliques més sofisticades.

Estàtua de Sejmet leontocèfala asseguda © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Christian Décamps Ocells voletejant sobre els aiguamolls © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Georges Poncet Cap de cànid de l’estàtua d’un déu © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Georges Poncet Element d’un moble en forma de cap de lleó © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Benjamin Soligny Estàtua de falcó © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Benjamin Soligny ©Máximo García Paleta en forma de peix © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Hervé Lewandowski Tauler de joc en forma d’hipopòtam © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Benjamin Soligny Babuïns de la base de l’obelisc oriental del temple de Luxor © Musée du Louvre, dist. RMN-GP / Christian Décamps © Máximo García
Sabies... ...que quan els arribava la mort hi havia qui la patia com la pèrdua d’un ser estimat, fet que només podia alleujar l’esperança del retrobament en la vida futura?
COMPRA LA TEVA ENTRADA >
ADREÇA
Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8
08038 Barcelona
Tel.: 93 476 86 00
Tel. reserves: 93 184 71 42
El centre disposa de zona Wi-Fi gratuïta
CAIXAFORUM.COM/AGENDA
HORARI
De dilluns a diumenge i festius, de 10 a 20 h
ESPECIAL ESTIU
Els dimecres de juliol i agost, de 10 a 23 h
ESPECIAL NADAL
Els dies 24 i 31 de desembre i 5 de gener, de 10 a 18 h El centre estarà tancat els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener.
Recomanacions de seguretat - Atenció a l'usuari - Informació legal - Avís legal - Obra Social "la Caixa"

© Fundación Bancaria Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, "la Caixa". Tots els drets reservats.