Superant barreres Carregant...
No mostrar més aquest missatge

SUPERANT BARRERES

SUPERANT BARRERES


<< No sempre som en conscients, però, diàriament, al nostre voltant, moltes persones s’han d’enfrontar a barreres difícils de superar.

Has pensat mai com treu diners del caixer una persona en cadira de rodes o com fa una transferència on-line una persona amb discapacitat visual?
A ”la Caixa” ens hem fet aquestes preguntes i treballem per oferir-hi solucions.

BARRERES PER A TOTS

Quan, l'any 1962, Ed Roberts va arribar a la Universitat de Berkeley, als Estats Units, per estudiar ciències polítiques no ho va tenir gens fàcil. La seva greu discapacitat física, causada per una poliomielitis quan tenia 14 anys, no li permetia moure’s per ell mateix. Necessitava una cadira de rodes per desplaçar-se i un pulmó d’acer per dormir. La universitat no estava preparada, i encara menys les residències d’estudiants del campus, però l’Ed va aconseguir superar tots els obstacles i llicenciar-se. I no tan sols això: a partir de l’exemple de l’Ed, es va impulsar el moviment per la igualtat en la participació activa en la societat de les persones amb discapacitat i per eliminar les barreres.

Més de 50 anys després, i malgrat els avenços dels últims anys, hi continuen havent nombrosos reptes relacionats amb l’accessibilitat. Eliminar les barreres és una lluita constant per a més de mil milions de persones arreu del món que pateixen alguna mena de discapacitat.

A més, per si no fos prou, es preveu que aquestes xifres, lluny de disminuir, no pararan de créixer els anys vinents, com assegura l’Estratègia Espanyola sobre Discapacitat (2012-2020), a causa d’un envelliment progressiu de la població.

Tots som susceptibles de tenir alguna mena de discapacitat, permanent o puntual. Potser alguna vegada has hagut d’anar amb crosses o t’han operat de la vista i t’ha calgut ajuda...

Per aquest motiu, cada vegada és més urgent adaptar l’entorn i suprimir les barreres que impedeixen a les persones accedir amb normalitat a tots els serveis.

(Per saber més sobre la realitat de la discapacitat a Espanya, et recomanem el document Estrategia Espanyola sobre Discapacitat 2012-2020)

Persones amb discapacitat a Espanya,
per COMUNITATS AUTÒNOMES i lloc de residencia.
Persones Com. autòn. %
Andalusia
Aragó
Astúries
Balears
Canàries
Cantàbria
Castella i Lleó
Castella La-Mantxa
Catalunya
Com. Valenciana
Extremadura
Galícia
Madrid
Múrcia
Navarra
País Basc
La Rioja
Ceuta i Melilla

Font: Estratègia espanyola sobre discapacitat 2012-2020. Any 2008.

Cadira de rodes intentant pujar una vorera

Per comprendre millor les dificultats a les quals s’enfronten diàriament aquestes persones,
hem volgut conèixer de prop a:

Montse, Juanjo y Montserrat


  • Juanjo 1
  • Juanjo

    Juanjo

  • Montse

    Montse

  • Montserrat

    Montserrat

MOVIMENT SENSE BARRERES


Carregant Video...

Aquesta independència que reclama la Montse, i altres persones com ella, s’aconsegueix suprimint barreres. Primer de tot, a les oficines:

<< Les rampes, a més, no tan sols ajuden les persones que van en cadira de rodes, sinó també les persones amb cotxets de criatura i les que van amb bastó. Accedir-hi de manera senzilla és fonamental, però també ho és aconseguir parlar de tu a tu i poder veure la cara de qui tens davant. Els taulells de vegades són molt alts;
per això les taules baixes hi ajuden. >>

(Per saber més coses sobre la Unió Esportiva UNES que dirigeix la Montse en pots consultar la página web)

Actualment, més del 80% de les oficines de ”la Caixa” han suprimit els desnivells entre les voreres i l’interior de les oficines, i més del 30% tenen una zona de 24 hores adaptada, amb rampes d’accés o elevadors.

0%

de les oficines
de "la Caixa" adaptades

Busca l'oficina que tens més a prop

També és important ser independent en coses tan senzilles com treure diners d’un caixer:

<< Jo no podia treure diners tota sola. De vegades no podíem ni accedir al caixer, perquè hi havia esglaons o una doble porta de seguretat per la qual la cadira no passava. A més, no podíem veure una pantalla massa alta ni posar la targeta en una ranura impossible d’abastar. Ara, la veritat és que és moltíssim més fàcil >>.

Si vols veure com fa servir el caixer la Montse, clica el vídeo.

ACCÉS
SENSE
BARRERES


A casa del Juanjo no hi ha fotos i la decoració és escassa perquè ni ell ni la seva dona hi veuen.
No obstant això, sí que hi trobem moltes figures i una reproducció de la parella en 3D:

<< És genial, un regal de la meva dona. Una foto que, com a mínim, podem tocar. >>

El Juanjo és de Màlaga i ho sap tot dels ordinadors

<< Sóc un friqui absolut de les noves tecnologies. >>

Carregant Video...

Com la Montse, el Juanjo també ens parla d’autonomia i independència i, en aquest àmbit, l’accés als serveis en igualtat de condicions és fonamental

Per això, sorprèn descobrir l’habilitat que té fent servir l’ordinador, el mòbil o altres dispositius. Li demanem que ens ensenyi com fa una transferència per internet i, sense dubtar-ho, accedeix a Línia Oberta de ”la Caixa” i opera amb normalitat gràcies a l’oïda.

<< La tecnologia m’ha fet independent. >>

Amb l’assistència de la Fundació Once, a través de l’empresa Ilunion, ”la Caixa” ha estat la primera entitat financera d’Espanya a complir el nivell d’accessibilitat A per a l’operativa habitual del servei de banca on-line, Línia Oberta, a més del nivell AA per al portal d’internet www.lacaixa.cat

EL PROJECTE APSIS4ALL

No només el web és accessible. El 100% dels caixers de ”la Caixa” també ho són gràcies al Projecte APSIS4all.

Carregant Video...

APSIS4all és un projecte impulsat per la Comissió Europea i desenvolupat per Ilunion amb ”la Caixa” amb l’objectiu d’ajudar les persones grans, amb discapacitat o poc familiaritzades amb les noves tecnologies, a interactuar fàcilment amb dispositius electrònics de manera personalitzada.

El projecte garanteix “l’accés en igualtat de condicions per a les persones amb discapacitat” i, amb aquesta finalitat, ”la Caixa” i Ilunion han treballat en col•laboració amb sis associacions diferents i han tingut la participació de més de 2.000 persones en els tests d’usuaris.

Aquests caixers s’adapten a cada persona. A través de la pàgina web, l’usuari configura les seves preferències. D’aquesta manera, quan el Juanjo accedeix al caixer, la màquina reconeix les seves necessitats i directament se sent un àudio que el guia per la pantalla i li permet dur a terme les operacions habituals.

Escoltar àudio

Això no tan sols funciona en casos de discapacitat visual, sinó que també funciona amb persones amb discapacitat auditiva. Gràcies a un personatge virtual que es comunica a través del llenguatge de signes, aquestes persones poden tenir una experiència d’usuari millor.

Carregant Video...

TECNOLOGIA SENSE OBSTACLES


Per a Manuel Ortega, coordinador d’R+D a Ilunion, la discapacitat està molt vinculada a l’envelliment, i a Espanya cada vegada hi ha més gent gran. La Montserrat ho és i, amb 79 anys, s’ha tornat una enamorada de les noves tecnologies:

<< M’encanta internet >>

La Montserrat ha après a fer servir l’ordinador en els cursos que organitza l’Obra Social ”la Caixa” a Girona. Gràcies a aquestes cursos, es redueixen les barreres tecnològiques relacionades amb l’edat.

Però allò que realment fa la guitza a la Montserrat és la lletra menuda.

Montserrat a l'ordenador

Afortunadament per a la Montserrat, el Projecte APSIS4all també ha tingut en compte les persones que necessiten fer servir el caixer automàtic de la manera més senzilla possible. Tant la lletra com les instruccions de la pantalla es presenten d’una manera fàcil perquè les persones com ella puguin fer les operacions bancàries amb una autonomia total.

<< Encara queda molt camí per recórrer, però creiem que estem fent els passos adequats. Les històries de la Montse, el Juanjo i la Montserrat ens demostren que és possible superar les barreres. >>

Carregant Video...

APSIS4All és una iniciativa finançada per la Comissin Europea i
desenvolupada per “la Caixa” i Ilunion.

Per conèixer millor
el projecte APSIS4all

http://apsis4all.eu

Associacions col·laboradores:

COCARMI
ONCE Catalunya
DINCAT
FESOCA
Federació ECOM
ACAPPS
Associació Lectura Fàcil
Barcelona Digital

Comparteix: