Arrencada d’any turbulenta als mercats financers, preludi d’alguna cosa més greu?

Les cotitzacions de les borses i del petroli han començat l’any amb fortes reculades, i això ha portat records de fases anteriors d’alta volatilitat (especialment, la del greu episodi del 2008-2009) i ha generat una forta especulació sobre quins són els factors subjacents a aquesta arrencada baixista: l’autèntic estat de forma de la Xina, la caiguda del petroli o la possibilitat d’un empitjorament apreciable del creixement mundial.

Símptomes, dubtes i temors

Estan fonamentats els temors sobre una recessió a nivell mundial?
O es tracta d’una d’aquelles situacions en què es pot aplicar l’afirmació de Paul Samuelson que la borsa anticipa nou de cada cinc recessions?

La Xina, preocupació principal

La dada del PIB de la Xina del quart trimestre de 2015 (6,8% interanual, similar al 6,9% del tercer trimestre) suggereix que el procés de reequilibri del creixement (amb més protagonisme del consum i menor de la inversió) està sent suau i d’acord amb el desitjat (el Govern xinès, de fet, va marcar un objectiu del 7% anual pel 2015, només una dècima per sobre del que efectivament es va registrar).

Si, a més a més, hi sumem el fet que el marge de política econòmica existent a la Xina és ampli, els dubtes sobre la Xina semblen excessius, cosa que no es pot afirmar d’altres emergents (en particular, Turquia, Rússia, el Brasil i Sud-àfrica), els desequilibris macroeconòmics dels quals sí que justifiquen la preocupació que susciten entre els inversors.

EUA i Europa: velocitat de creuer

Hi ha discrepàncies per a les grans economies avançades entre la situació macroeconòmica de fons i l’evolució dels mercats financers. El creixement dels EUA i l’eurozona manté una velocitat de creuer raonable.

Això fa pensar que els forts descensos en les respectives borses poden ser el resultat d’una lectura esbiaixada a la baixa de la conjuntura macroeconòmica.
Així, malgrat que al final de l’any el creixement es va alentir, l’economia nord-americana va créixer el 2015 un 2,4%, una xifra una mica superior al seu creixement potencial, tessitura que es repetirà el 2016 (creixement esperat del 2,3%). En aquest context, la Reserva Federal (Fed) reafirma la seva estratègia de política monetària de pujades graduals. Amb tot, cal reconèixer que manté un to caut, emparant-se en la necessitat de seguir amb atenció l’evolució de l’escena financera internacional. D’altra banda, cal esmentar que, a diferència del que ha passat en anteriors episodis de risk-off, la capacitat de la Fed per sostenir el sentiment inversor és ara més limitada. Això té especial rellevància atès el context actual de volatilitat i absència de catalitzadors positius en els mercats globals.
A l’eurozona, les dades més recents certifiquen que l’expansió, tot i no ser extraordinària, s’ha consolidat en els últims mesos i que el ritme es va mantenir al final del 2015. Encara que alguns indicadors de sentiment econòmic han patit la major incertesa de l’entorn econòmic i han baixat una mica a principis del 2016, els nivells actuals apunten que l’economia de l’eurozona ha iniciat el 2016 en fase expansiva. El Banc Central Europeu (BCE) no va modificar la política monetària al gener, però, a diferència del seu homòleg nord-americà, es va mostrar més sensible a la incertesa econòmica i financera regnant i va obrir la porta a relaxar encara més la seva política monetària al març. A més de les turbulències generades per la incertesa sobre el creixement mundial, els dubtes al voltant de la capacitat de pagament del deute de més risc emès per algunes entitats bancàries europees es va erigir com un altre focus de volatilitat addicional. Tot i això, la reacció dels inversors obeeix més al clima d’aversió elevada que a un qüestionament de fons sobre la solvència del sector bancari.

Previsions de millora del creixement

Sense treure importància a l’episodi d’ajust de cotitzacions de les últimes setmanes, una lectura objectiva dels fonaments macroeconòmics globals no sembla compatible amb una probabilitat elevada de recessió mundial.

Certament, les perspectives són més incertes que en mesos passats, però cal no oblidar que les previsions que fan servir la majoria dels analistes, incloent-hi les elaborades per CaixaBank Research, apunten a una acceleració moderada del creixement mundial gràcies al manteniment del ritme en les economies avançades i a la millora en els emergents. Com més aviat es confirmi aquesta visió entre els inversors, menors seran els danys que el repunt de la volatilitat i la incertesa puguin acabar tenint en l’economia real.