CARTA DEL PRESIDENT

L’any passat, CaixaBank va aprovar el seu Pla Estratègic 2015-2018, destinat a continuar pel camí d’un model bancari sostenible i socialment responsable, basat en la qualitat del servei als clients i el compromís social. Les mesures recollides al Pla permetran a CaixaBank situar-se en una posició de rendibilitat creixent en el temps, malgrat l’entorn econòmic de tipus d’interès baixos.

En el marc dels objectius que ens marquem per als propers anys, el lideratge que ostentem en la banca digital suposa un avantatge competitiu indubtable de cara als propers anys. No és casualitat. És el resultat de l’anticipació als esdeveniments, amb una visió global del nostre negoci que ens permet oferir als clients productes i serveis innovadors.

El 2015, un de cada quatre espanyols tenia domiciliada la seva nòmina a CaixaBank, un 28,3% rep algun servei de la nostra entitat i per a un 24% som el seu banc principal. Són unes xifres que posen de manifest la nostra vocació comercial, que es desenvolupa intensament a la xarxa més gran d’oficines del país, i també en els nous canals digitals. La combinació del negoci tradicional i la banca més innovadora ens fa ser líders també en plans de pensions, assegurances d’estalvi i fons d’inversió. I, malgrat les elevades quotes de mercat que tenim en cadascun dels segments, seguim creixent en tots ells. El fet que milions de persones posin a les nostres mans la gestió del seu patrimoni i el benestar futur de les seves famílies ens diu que CaixaBank és un banc que genera confiança en els seus clients. Continuarem treballant en els propers anys perquè un intangible tan valuós com és la reputació segueixi contribuint de manera decisiva al creixement de CaixaBank.

El 2015 també va ser l’any en què vam afrontar una nova integració corporativa. La gestió dels processos que van portar a integrar Barclays Bank, SAU va ser un exemple per a tot el sector financer. Les sinergies d’aquesta operació han començat a contribuir de manera immediata al resultat consolidat de CaixaBank. Després de l’adquisició, hem continuat generant capital de manera orgànica, fins a situar la nostra solvència i liquiditat en una posició immillorable per afrontar els reptes futurs del Pla Estratègic. La nostra ràtio de capital de màxima qualitat (Common Equity Tier 1) a final d’any se situava en el 12,9%. CaixaBank va ser, en aquest exercici 2015, l’entitat financera espanyola cotitzada amb un superàvit de capital més elevat respecte al requeriment establert pel Banc Central Europeu (BCE).

Fruit d’uns sòlids valors que tenen les seves arrels en els nostres 111 anys d’història, CaixaBank contribueix de manera molt significativa a l’activitat de la Fundació Bancària “la Caixa”. A través del dividend generat pel banc, l’Obra Social tornarà a disposar d’un pressupost de 500 milions d’euros. Això situa la nostra Fundació com la primera de l’Europa continental i una de les més importants del món; els seus programes d’acció social contribueixen cada any a pal·liar els efectes de la crisi econòmica i a millorar la vida de centenars de milers de persones en situacions de risc d’exclusió social.

Per acabar, vull mostrar el meu agraïment a tots els qui han dipositat la seva confiança en CaixaBank. Clients, accionistes, empleats i voluntaris de l’Obra Social han fet possible, un any més, que CaixaBank continuï sent la primera entitat financera a Espanya i una referència en qualitat, confiança i compromís social.