GESTIÓ ACTIVA DELS RISCOS

CaixaBank gestiona els riscos per optimitzar la relació entre la rendibilitat i el risc i mantenir la posició del Grup entre els més sòlids del sistema espanyol. Amb aquest objectiu, els riscos es gestionen sota el marc d’apetit al risc del Grup i s’inclouen en la presa de decisions del negoci, potenciant la qualitat del servei ofert als clients.

L'Estructura de Govern i l’Organització assegura l’adequada tutela per part dels òrgans de govern i comitès directius, així com per l’especialització de l’equip humà.

La Cultura de Riscos de CaixaBank s’articula a través dels principis generals de gestió del risc i la formació, entre d’altres.

PRINCIPALS COMITÈS DE GESTIÓ DEL RISC

EINES I SISTEMES DE GESTIÓ

Marc d’Apetit al Risc

Una eina integral i prospectiva, amb la qual el Consell d’Administració determina la tipologia i els llindars de risc que està disposat a acceptar, en la consecució dels objectius estratègics.

Dimensions prioritàries, establertes pel Consell d’Administració, que expressen l’aspiració del Grup en relació amb els riscos més rellevants:

  • Protecció davant pèrdues: mantenir un perfil de risc mitjà-baix i una confortable adequació de capital.
  • Liquiditat i finançament: estar permanentment en condicions de complir les seves obligacions i necessitats de finançament de manera oportuna, fins i tot sota condicions adverses de mercat, i tenir una base de finançament estable i diversificada, per preservar i protegir els interessos dels seus dipositants.
  • Composició de negoci: mantenir la seva posició de lideratge en el mercat de banca minorista i la generació d’ingressos i de capital de manera equilibrada i diversificada.
  • Franquícia: compromís amb els més alts estàndards ètics i de governança, fomentant la sostenibilitat i l’acció social responsable, i assegurant l’excel·lència operativa.

Model de Control Intern

Proporciona un grau de seguretat raonable en la consecució dels objectius del Grup.

Aquest model evoluciona, en línia amb les directrius dels reguladors i les millors pràctiques del sector, cap al model de les tres Línies de Defensa:

La primera línea està formada per les unitats de negoci i de suport, responsables d’identificar, medir, controlar i comunicar els riscos del Grup en l’exercici continu de la seva activitat.

La segona línia està formada principalment per les funcions de Gestió de Riscos, Compliment i Control Intern, que és independent de les unitats de negoci, i la seva funció és identificar, valorar, monitorar i reportar tots els riscos materials del Grup, així com desenvolupar els sistemes per a la seva gestió i control.

La tercera línia, constituïda per Auditoria Interna, avalua de forma independent i objectiva l’eficàcia i eficiència de la gestió i el control dels riscos.

Catàleg de Riscos Corporatiu

Ofereix una visió integral dels riscos associats a les activitats corporatives i del seu entorn de control. Inclou el Catàleg de Riscos Corporatiu.